Cry Free és P. Box - Cserháti Pityit és a Stormbringert ünneplik (x)

írta Hard Rock Magazin | 2014.09.18.

Intenzív hard rock élményt kínál a Wigwam néven legendássá vált és ma is kultikus rock helyszínnek számító Fehérvári úti Club 202, ahol 2014. szeptember 26-án pénteken egy dupla csapással várja az elnyűhetetlen műfaj rajongóit a P. Box együttes és hazánk Deep Purple tribute zenekara, a Cry Free.

Bár a két csapat ebben a sorrendben lép fel, a P. Box nem előzenekarként szerepel a Cry Free műsorát megelőzően, már csak azért sem, mert nem kisebb eseményre készülnek, mint néhai zenésztársuk, a betegség miatt idejekorán eltávozott Cserháti István billentyűs korszakalkotó munkásságának ünneplésére, a muzsikus születésének 60. évfordulóján.

Cserhátit, avagy becenevén Pityit, „magyar Jon Lordként” is gyakran emlegették, mivel a magyar billentyűs példaképének tekintette a Deep Purple emblematikus figuráját, az orgonista Lordot, és megjelenésében is igyekezett követni a nemrég szintén elhunyt mestert. Ezért amikor a klub megkereste a Cry Free-t a közös koncert ötletével, a csapat – akik pedig az „eredeti” Jon Lord zenekaraként turnézva szereztek nemzetközi elismertséget maguknak – örömmel mondtak igent a közös tisztelgés ötletére.

Bár Jon Lord halála óta minden Cry Free-koncert egy kicsit Lord-emlékkoncert is, a magyar Deep Purple Cover Band ezúttal nemcsak barátjára és hősére emlékezik a Club 202 színpadán, hanem egy 1974-es nagylemezre is, amely annak idején egy teljesen megújult billentyűs megközelítéssel készült, és számos egyéb újdonságot is tartogatott. A ’Stormbringer’ c. LP a szintén ’74-es ’Burn’-t követte, és a Cry Free is ebben a sorrendben halad a jubileumi évben, hiszen februárban a ’Burn’ albumot ünnepelte a Fehérvári úton, most szeptember 26-án pedig a teljes ’Stormbringer’ lemezanyagot viszi színpadra.

A 40. évfordulóját ünneplő Deep Purple album az egyik legnagyobb megosztó a zenekar rajongói körében, mert a hagyományos rock zúzások (Stormbringer és Lady Double Dealer), valamint gyönyörű balladák (The Gypsy és Soldier Of Fortune) mellett megjelent rajta egy teljesen új, a „fekete” zenékből merítő funk-soul-blues vonal is, ami feldühítette a kemény rockereket, de új rajongókat is szerzett a bandának. Így szeptember végén a Cry Free is teljesen új oldaláról mutatkozik be 18 év után, és a gazdagon hangszerelt nagylemez bemutatásához néhány barátja segítségét is kérte. A rengeteg izgalmas Blackmore-gitársáv megidézésére Fülöp Bence érkezik Nagy Dénes CF-gitáros mellé, a többszólamú vokálok megszólaltatásában pedig Erdei Jázmin énekesnő erősíti majd a fiúkat. De színpadra lép a Cry Free-vel Koroknai Árpád, a P. Box frontembere is, és a Kori-Atka duett igazán izgalmas csemegének ígérkezik mindkét zenekar közönsége számára.

A ’Stormbringer’ tribute-tal persze még nem ér véget az este, hiszen nem csak az „ínyenc” DP rajongókhoz kíván szólni a Cry Free. A műsor második felében szépen sorjáznak majd a Purple olyan veretes himnuszai, mint a Child In Time vagy a Highway Star, zárásként pedig egy óriási finálé várható az est összes vendégével.

CRY FREE - ”Stormbringer 40”
+ P. BOX – ”Cserháti Pityi 60” emlékest
2014. szeptember 26. (péntek) – Club 202
Helyszín: Club 202, XI. Fehérvári út 202.
Időpont: 2014. szeptember 26.
Belépő: 2000 Ft (elővételben: 1500 Ft)

Program:

19 h Kapunyitás
20 h P. Box: "Cserháti Pityi 60"
22 h Cry Free: "Stormbringer 40"