"Az 1975 előtt készült lemezek más minőséget képviselnek": Interjú az Ethosz Audio tulajdonosával, Puklics Józseffel

írta P.A. | 2014.05.23.

Manapság már szinte kötelező kellék lett az okostelefon és az mp3-lejátszó, de a rohamosan változó zenehallgatási szokásaink ellenére még mindig akad egy szűk réteg, akinek fontos, hogy nyugodt körülmények között, a lehető legjobb minőségben élvezhesse kedvenc muzsikáit. Ez az interjú leginkább az ő érdeklődésükre tarthat számot, hiszen kérdéseinkre Puklics József válaszolt, aki veszprémi otthonában berendezett műhelyében készít olyan kis szériás, csúcsminőségű hi-fi berendezéseket, amelyek hangminőségben a nagy és híres gyártók legjobb termékeivel is felveszik a versenyt.

Hard Rock Magazin: Az Ethosz Audio kis szériás, egyedi csúcsminőségű hi-fi berendezéseket kínál. Mikor és honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

Puklics József: Már gimnazistaként is nagyon érdekelt, azonban valamikor 2003 környékén alakult ki, hogy üzletszerűen is ezzel foglalkozzak. Ekkortájt viszonteladója voltam több neves külföldi márkának, sokat tanultam ebből, sajnos nem műszaki értelemben.

HRM: High-end rendszereket készítesz, de a te termékeid jóval olcsóbbak, mint a híres gyártók berendezései, amik azonos hangminőségre képesek. Hogy tudod ezt az árkülönbséget elérni?

PJ: Több tényező is közrejátszik. Elsősorban nincs kereskedői haszonkulcs. Másodsorban relatíve kicsi a munkadíj, s harmadsorban nincs marketing, melynek hiánya sajnos látszik is. Bár ezen javítunk, mert új honlap készül, s remélhetőleg még az idén készen lesz. A termékeknek hosszú a kifutási ideje, nincs meg a pár évenkénti váltási kényszer, így hosszú távú megtérüléssel számolunk, s van, amiről tudjuk, hogy sosem fog megtérülni.

HRM: Mikor megtervezel egy berendezést, használsz esetleg egy másik terméket kiindulási alapnak, vagy az egészet a saját elképzeléseid alapján építed meg?

PJ: Gyakorlatilag mindig van egy kiindulási alap, akár kapcsolás, akár más egyéb ötlet. Ezt hosszú évek alatt finomítgatjuk, akár úgy is, hogy az eredeti elképzelést felülírjuk.

HRM: Mennyi időbe telik mondjuk egy előerősítő megtervezése és megépítése?

PJ: Elvben rövid idő, gyakorlatilag több év. Eklatáns példa a csöves előerősítőnk, melyet 2006 óta készítünk, azonban folyamatosan fejlesztjük. A legutolsó éppen idén áprilisban történt meg. Ilyenkor a vevőink kapnak egy e-mailt, hogy adott esetben ennek milyen anyagi vonzata van. Természetesen munkadíjat nem kérünk, csak anyagköltséget. Tehát nem lehet ezt így konkrétan meghatározni, viszont mindig ügyelünk arra, hogy az aktuális tudásunknak megfelelően építsük meg a terméket.

HRM: Ha jól tudom, sok külföldi megrendelőd van, ami nem meglepő, hiszen Nyugat-Európában nemcsak igény, hanem pénz is van az ilyen termékekre. De mi a helyzet Magyarországgal, mekkora kereslet van egyedi hi-fi berendezésekre?

PJ: Már nincsenek külföldi vevőink sajnos, jelenleg kizárólag Magyarországon értékesítünk. Van kereslet, sok a visszatérő, illetve új vevőnk. Sok embernek anyagi terhet jelent, viszont vannak, akiknek nem, tehát igen vegyes a kép. Sokszor előfordul, hogy adott terméknél egyedi kérés merül fel, melyet természetesen ha tudunk, teljesítünk. Ez azért is fontos, mert jó kontaktus alakul ki a vásárlóval, pl. jobban belelátunk az ízlésvilágába, s tudunk alternatívákat javasolni esetleg.

HRM: Manapság reneszánszát éli az LP, de a Te terméklistádon nem találkoztam lemezlejátszóval. Tervezed esetleg, hogy építesz egyet?

PJ: A bemutató helységünkben van és lesz is, már csak az LP-gyűjteményem miatt is, viszont igaz, hogy a gyárit erősen átalakítottuk. Saját gyártmányt nem tervezünk, sem rövid-, sem középtávon.

HRM: Sok embernek az a véleménye, hogy az LP sokkal jobb hangminőséget képvisel, mint a CD. Igaz ez a mai nagylemezekre is? Hiszen a zenét szinte minden esetben ugyanazzal a digitális technológiával rögzítik.

PJ: Egy jó CD front-end (transport+dac+kábelek) nagyon-nagyon jó tud lenni. Igazán nem szeretnék belemenni, hogy melyik a jobb, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Ami viszont szerintem tény, hogy kb. 1975-ban és az előtte készült lemezek általában más minőséget képviselnek, mint az utána következők. Talán nem véletlen, hogy úgy tudom, már újra vannak olyan stúdiók, ahol analóg mesterszalagra rögzítenek, s kihagyják a digitális magnókat, keverőket stb.

HRM: Az elmúlt évtizedben megváltoztak az emberek zenehallgatási szokásai. Manapság már csak egy szűk réteg vásárol CD-ket vagy nagylemezeket, és ül le zenét hallhatni. Te hogy alkalmazkodsz ehhez a megváltozott trendhez?

PJ: Jelenleg, megvallom, sehogyan, mivel teljesen lekötnek a megrendelések és a fejlesztések. Évek óta gondolkodok, hogy merre tovább, viszont azt látom, hogy egyrészt évente változik a divat, s mi nem szeretnék ebbe a mókuskerékbe belépni. Másrészt megpróbálunk másfelé is nyitni, tehát a tradicionális kétcsatornás mellé bővíteni szeretnénk, valamint a csak számítógépről hallgatóknak is megpróbálunk alternatívát kínálni. Meglátjuk, mit hoz a jövő, amit úgyis a nagyok diktálnak, s mi fogyasztók megyünk utánuk.

HRM: Hogy látod, technikailag merre tudod továbbfejleszteni a termékeidet?

PJ: Azt gondolom, nagyon sok lehetőség van. Egyrészt termékpalettánkat akarjuk szélesíteni (új hangfalcsaláddal), másrészt rengeteg újdonság van (kapcsolás technika, anyagfelhasználás). Most úgy látom, csak a pénz szab határt a fejlesztéseknek.

HRM: Úgy vettem észre, hogy azok az emberek között, akik komolyabban foglalkoznak az audiofil rendszerekkel, magyarul egy nagy halom pénzt beleölnek ilyen csúcsminőségű berendezésekbe, vannak olyanok, akik már nem is a zene miatt vásárolnak hanghordozókat, hanem kizárólag a felvételek minősége érdekli őket. Neked mi a fontosabb, a zene vagy a felvétel minősége?

P.J.: Biztosan vannak ilyenek, azonban úgy látom, hogy ügyfeleimnél a zene fontosabb. Viszont tény, hogy ha van választási lehetőség, akkor mindig a jobb felvételt vásárolják meg. Árban manapság elég kicsi már a különbség, főleg, hogy mindennek utána lehet nézni az interneten. Személy szerint nekem a zene fontosabb, viszont mikor „olyanom van”, bizony én is előveszek kimondottan audiofil felvételeket.

HRM: Mi az öt kedvenc lemezed, és mi az öt általad hallott legjobb minőségű felvétel?

P.J.: Nehéz kérdés, minőségnél nem tudom, zenéből talán ezek: Mike Oldfield: Tubullar Bells, Led Zeppelin: II, Iron Butterfly: In A Gadda Da Vida, Vivaldi: Négy évszak, Oscar Peterson: We Get Requests.

Az Ethosz Audioról további információk itt érhetők el.

Készítette: Pálinkás András