"Kizárólag örömből zenélünk együtt": Interjú Csukával és Zserbóval a Zártosztály koncert előtt

írta szakáts tibor | 2014.01.12.

A tavaly megrendezett V. Budapesti Hard Rock Farsangon debütált egy különleges zenekar, a Zártosztály. Régi Edda-tagok – Csillag Endre „Csuka”, Mirkovics Gábor „Zserbó”, Donászy Tibor „Tipcsi” – kiegészülve Sipos Péter „Sipi” Irigy Hónaljmirigy énekessel és Lázár Zsigmond „Zsiga” billentyűssel visszarepítették a közönséget az 1985-88-as évekbe, ízelítőt adva abból, milyen is lehetett akkoriban egy Edda-koncert. Ez a fellépés olyan jól sikerült, hogy a banda több felkérést is kapott, így 2014. január 17-én a Barba Negrában kibővített műsorral, valamint néhány új számmal a készülő Csillag Endre albumról újra színpadra áll a Zártosztály. A formáció létrejöttéről, első koncertjükről, a január 17-ei buliról és Csillag Endre lemezéről kérdeztük Csukát és Zserbót.

Hard Rock Magazin: Tavaly februárban az V. Budapesti Hard Rock Farsangra álltatok össze, de ha jól tudom, a formáció ötlete már régebben megfogalmazódott benned.

Mirkovics Gábor (Zserbó): Régóta dédelgetjük az ötletet Csukával, hogy csinálunk együtt valamit. Nagyon sokszor nekifutottunk, 1993-ban már egyszer elkezdtünk dolgozni a Sipivel egy lemezen. Abból aztán nem lett semmi, de egy-két dal, amit vele kezdtünk, felkerült a Kalapács szólólemezre. Később aztán mindig hívtam a Bandit a Hardba, jött is volna, csak ő két gitárral nem akart dolgozni, én meg akkor ragaszkodtam a Brumihoz [Csilik Zsolt – szerk.]. Ő ajánlotta a Tipcsit is a Váry Marci helyére, majd a lodinos Hardot vele kezdtük el. Az első lemez felét ő írta. Olyan dalokat, mint az Into the Fire, a Black Clouds stb. Az ő ötlete volt, hogy csináljunk egy olyan bandát, ahol játsszuk a régi nagy slágereinket megspékelve új dalokkal.

HRM: Miért pont akkor jött el az idő és miért a Hard Rock Magazin rendezvényét választottátok?

Zserbó: Óriási lökést adott, hogy a Hard Rock Magazin támogatta ezt az ötletet, és felajánlotta, hogy lehetnénk akár az általuk rendezett Hard Rock Farsang főbandája. Ez egy nívós rendezvény. Úgy éreztük, ez egy megfelelő alkalom egy egyszeri összeállásra. Végül is nagyon jól sikerült a buli. Ezúton is köszönjük nektek a lehetőséget.

HRM: Szívesen, mi nagyon jól éreztük magunkat. Ha jól emlékszem az eredeti tervek szerint Gömöry Zsolt is benne lett volna a buliban, majd Pataky Attila is jelezte részvételi szándékát, de végül ez meghiúsult. Akkor a menedzser „vállalta fel” a rossz rendőr szerepét, de igen ellentmondásosak voltak a nyilatkozatok. Akarsz erről beszélni, vagy fátylat a múltra?

Zserbó: Valóban úgy indult, hogy Göme és Attis is ott lesznek a bulin. Nagyon örültünk, hogy elvállalták, jó lett volna együtt nyomni velük akár pár dalt is. Ez azonban valóban meghiúsult, ugyanis pár hétre rá volt az Eddának egy lekötött bulija Budapesten a Barba Negrában. A szerződésük értelmében nem játszhattak előtte és utána 1 hónappal Budapesten. Amúgy semmilyen konfrontáció nem volt, és azóta sincs. Csuka már fel is vett néhány új dalt Attissal, sőt Göme is közreműködik az új lemezén.

HRM: Igen, Pataky Attila – ahogy azt már láthattuk egy klipben – is szerepelni fog Csillag Endre új szólólemezén. Akkor most szent a béke?

Csillag Endre (Csuka): Igen! (nevet) De igazából Attilával nem is voltunk rosszban… Nagyon sokat segített, hogy egyáltalán létrejöhessen a lemezem – 4 dalt énekel a korongon –, és a most látható videoklip. Elképesztő odaadással és energiával vett részt a klip megalkotásában. Gyakorlatilag ő hozta az autókat, motorokat és szereplőket a kliphez. Nem volt könnyű! A 40 fokos melegben a megbeszélt 20-30 statisztából csak öten-hatan jelentek meg. Így aztán félóránként változtatni kellett a forgatókönyvön, én ugyanis eredetileg egy nagy, utcabálszerű jelenetet terveztem. Szóval nem volt egyszerű, de bíztatott, hogy „akkor is megcsináljuk Csuka, ne ess kétségbe”.

HRM: Visszakanyarodva a Zártosztályhoz, akkor sem estetek kétségbe, amikor billentyűs poszton változtatni kényszerültetek? Azt kell mondjam, egy vérbeli profival lett gazdagabb a banda Lázár Zsiga személyében. Hogyan találtatok rá?

Zserbó: Kétségbe estünk egy picikét, mert Göme nagyon jó billentyűs és vele valóban az akkori felállás szólalt volna meg. Utána sokat agyaltunk, kivel kellene megcsinálni a dolgot. Olyan arc kellett, aki odateszi a szívét és nem szeretné haknira venni a koncertet. Nem árulok el titkokat, hogy pár ismertebb névvel is tárgyaltunk, de általában az ő hozzáállásuk nem igazán volt szimpatikus. Meg azért valljuk be, a Göme által játszott dolgokat nem kis feladat megtanulni. Egyik barátunk ajánlotta a Zsigát, hogy próbáljuk meg, mert ő biztos, hogy szívesen játszana és meg is tudja oldani a feladatot. Csak annyi volt a kérésünk, hogy hallgassa meg, előbb miről van szó, és ha úgy érzi, hogy menni fog, akkor szóljon és megnézünk pár dalt együtt. Nem kis meglepetésünkre már az első próbán kiderült, hogy ő az az ember, akit keresünk. Zsiga Zeneakadémiát végzett, mint hegedűművész, és nem mellesleg kiváló billentyűs is. Hangról hangra levette a dalokat és még az eredeti hangszíneket is megcsinálta és mindezt örömmel és lelkesedéssel. Mindannyian nagyon örülünk, hogy vele dolgozhatunk, mert egy nagyon jó zenészt és egy végtelenül szimpatikus arcot ismerhettünk meg benne.

HRM: Amikor tavaly ott voltam a próbán azt láttam, Zsiga nem hagyta, hogy a néha kissé slendrián rockzenészek bevigyék az erdőbe, komolyan odafigyelt minden hangra és tempóra, hogy a helyén legyen.

Zserbó: Igen. Jó is volt, hogy ennyire komolyan vette a feladatát. A buli után nagyon sok zenész odajött hozzánk, hogy honnan került elő ez az ember és miért nem tudott róla senki rockberkekben. A válasz egyszerű: ő színházakban és karnagyként dolgozik különböző helyeken főállásban. Szerencsénkre imádja a rockzenét és boldogan játszik velünk.

HRM: Visszatérve Csuka készülő lemezére és az azon szereplő vendégekre, a Zártosztály formációból is hallhatok majd muzsikusok az albumon?

Csuka: Igen! A Sipivel már el is készült egy dalom, aminek Németh Lojzi írta a szövegét, én pedig a zenét. Zserbó is részt vett a stúdiómunkákban. Van egy fotónk is az eseményről. (nevet)

HRM: Esetleg már a Zártosztály idei repertoárjába is bekerülhet az új Csuka-dal?

Csuka: Igen! A klipes dalt, amit Attila énekel, azt Sipi fogja a bulin interpretálni, és nagyon valószínű, hogy a Peti dalának is 17-én lesz az ősbemutatója.

HRM: Ha már itt tartunk: lesz folytatása a Zártosztálynak? Van egyáltalán létjogosultsága a zenekarnak, hiszen ha jól tudom, van már egy Edda tribute band?

Zserbó: Nagyon remélem és ezt a többiek nevében is mondhatom, hogy lesz folytatása a dolognak, de ez legfőképp Sipos Petin múlik. Még jó, hogy nem a Csukának tetted fel ezt a kérdést. Őt rendesen kiveri a víz, ha tribute-nak titulálják, és ebben igaza van. Az ember nem lehet a saját maga tribute bandája. Mi csak kizárólag azokat a dalokat játsszuk, amiket mi akkor nyomtunk. Ma is próbán vissza kellett nézni a régi videókat, hogy mik voltak a plusz zenekari részek, kiállások, stb... Amúgy meg az elképzelés az, hogy a műsort feltöltjük új dalokkal. Abból meg még sosem volt probléma, ha az ember a saját dalait játssza. Ott van például a Lisztománia. A bandának iszonyat sok munkája volt annak idején abban, hogy az úgy szóljon és olyan legyen, amilyen lett. Ez nagyban Csuka érdeme. Sosem felejtem el, amikor betanította nekünk akkoriban a BS Arénában. Ott próbáltunk és ennek a dalnak már a svájci turnéra kész kellett lennie. Működött a dal rendesen külföldön is. Pont a mai próbán  hozta el Csuka a bregenzi koncertünk videóját. Hát mindannyian ledöbbentünk. Elképesztő energiák voltak akkor mindannyiunkban. Az osztrák közönség egy számára ismeretlen produkciót kapott, és szinte egyöntetűen végig tombolták velünk a bulit. Óriási sikereink voltak akkoriban más országokban is. A kérdésedre a válasz, hogy van-e létjogosultsága a Zártosztálynak az, hogy ezt majd a közönség eldönti. Mi csak szeretnénk jól érezni magunkat és minden görcs nélkül jókat muzsikálni együtt. Itt már nincsenek  megfelelési kényszerek, hogy mi lesz, ha nem jön be stb. Ezt mi kizárólag örömből és szívvel-lélekkel csináljuk.

HRM: Azt már az első bulin is láttuk és hallottuk, hogy elképesztő jól muzsikáltok együtt. Esetleg a Zártosztály lehetne Csuka bandája is a lemezbemutató turnén, már ha lesz ilyen!

Csuka: Reméljük, hogy lehet ilyen turné. (nevet) Ennyi sztárt – Pataky Attila, D. Nagy Lajos, Nagy Feró, Bill – egy turnéra összehozni komoly pénzbe kerülne és én nem a vagyonomról vagyok híres. (nevet) Bár ha találnék egy befektetőt, szponzort, akinek megérné, akkor azt hiszem, nagyon kivételes turnét tudnánk tető alá hozni.

HRM: No, de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk az előttünk álló eseményt. Ha jól tudom két vendége is lesz a január 17-ei bulinak.

Zserbó: Igen. Takáts Tamás lesz az egyik sztárvendég, akinek én személy szerint nagyon örülök, mert mindig élmény vele játszani. A másik Zeffer András lesz. Ő úgy jött a képbe, hogy elhívta a Csukát egy Rockband bulira játszani, a Bandi meg felajánlotta neki, hogy nincs-e kedve velünk nyomni pár dalt a bulin. Zefi boldogan mondott igent.

HRM: Őket már jól ismerjük és biztosak lehetünk benne, hogy emelni fogják az este fényét, de mit kell tudnunk a bemelegítő csapatról, a Káosz Központról?

Zserbó: A Káosz Központról annyit tudok, hogy egy nagyon jó banda. Kovács Áron és Kékkő Zalán zenekara. Valamikor éppen az autóban rádiót hallgattam, és ment az egyik számuk, amit valami sportrendezvény hivatalos dalának írtak. Megmondom őszintén ledöbbentem. Nagyon jó nóta és hihetetlen profi munka. Először nem is tudtam, ki játssza. Később tudtam meg, hogy róluk van szó. Egyszóval úgy tűnik, hogy egy igazán izgalmas és szórakoztató este elé nézhetünk. Várunk mindenkit a bulin!

Készítette: Szakáts Tibor