"Nem csak tőlünk függ, hogy lesz-e új lemez": Interjú Szávai Gery-vel, a Twister alapí­tójával és gitárosával

írta Hard Rock Magazin | 2013.12.11.

Első lemezével, ’Az ördög lányá’-val a Twister végleg felhívta magára a figyelmet, idén nyáron pedig megjelent a második album is, úgyhogy a srácok most gőzerővel készülnek a következő lemezbemutatóra. Ebből az alkalomból beszélgettünk Szávai Gery-vel.

Hard Rock Magazin: Immáron a második lemezetek bemutatójára készültök. Az első album és az első lemezbemutató nagyon sikeres volt. Milyen visszajelzések érkeztek a ’Duplacsavar’-ról és hogyan készültök a második lemezbemutatóra? Lehet majd überelni az elsőt?

Szávai Gery: Valóban, két esztendeje egy nagyon jó évet produkált a zenekar. A vártnál jobban teljesített ’Az ördög lánya’, a lemezbemutatóról már nem is beszélve. De ez a múlt. Most 2013 van, megjelent a folytatás nyáron, szokás szerint minden az utolsó pillanatban készült el, de hát ezt már megszokhattuk... Én úgy gondolom – és a cikkeket, kritikákat olvasván úgy látom –, hogy egy nüansznyival túllőttük az első lemezt. Hangzásban mindenképpen, azon kívül Móki is sokkal komolyabbakat énekel. A slágeres, dallamos refrének maradtak, azt meg, hogy milyenek a dalok, nem nekünk kell eldönteni. A rajongók nagyon pozitívan értékelik az anyagot. A második kérdésedre válaszolva: most lett meg a végleges időpont, ami 2014. február 7. Jönnek vendégek is, a Wisdom két Gábora, Tóth Attila a Pokolgépből, meg Paul Sturmann a Noa Rockból és a Kiss Forever bandből. Ő játszott a lemezen is, nagy valószínűséggel ezt a dalt élőben is elő fogja adni. Játszik még a Demonlord is, nekik is egy fontos buli lesz, a 15 éve megjelent első lemezüket jubilálják, és eljátsszák az egész anyagot. Illetve a Noa Rock zenekar is fellép, nekik májusban jelent meg az első nagylemezük, és jómagam is zenélek benne kedvesen. (nevet) Lesznek meglepetések is, és reméljük hasonlóan jól fog működni az este, mint a 2011-es szeánsz.

HRM: Térjünk egy picit vissza az első lemezre, hiszen a népszerűséget az hozta meg a csapatnak. Nehéz behatárolni a zenekar stílusát, sőt én már olyan véleményt is hallottam, hogy néhol a mondanivalóhoz képest könnyed a zene. Ti hova sorolnátok be magatokat?

SZG: Igen, elég nehéz erre válaszolni. Az első lemez mindenképpen hard rock, ez vitathatatlan. Visszafogottabb lett jóval, mint a kettes lemez. Ott el is fogadom azt, amit hallottál, miszerint néhol könnyed a zene. Cél is volt, hogy keményebbre hangoljuk a ’Duplacsavar’-t. Metalos elemekkel díszített, ikergitárokkal meghintett dallamos hard rock – ezt most találtam ki, hogy tetszik? (nevet) Lehet ezt meg is tanulom, és akkor van rá egy tuti válaszom. (nevet)

HRM: Mennyire tettétek saját magatoknak is magasra a mércét ’Az ördög lányá’-val?

SZG: Én egyáltalán nem aggódtam, hogy nem lesz elég ütős ’Duplacsavar’ az ördögös lemez után. Pár dal már akkor is készen volt, mikor az elsőt vettük fel. Az inkább egy best of lemez volt, amely a zenekar 2008-as megalakulása óta készült dalainkat ölelte fel. A kislemezről is szerepel rajta dal, de visszanyúl egészen a kezdetekhez pl. a Méreg című szám, ami a legelsők között íródott. Már akkor vártuk a második nagylemezt, mikor az első még csak épphogy kijött, mert nagyon jónak tartott ötleteink voltak Hellfire úrral, és már meg akartuk mutatni. Mi ilyen megmutatós típusok vagyunk. (nevet) Szerintem az egész briganti nevében mondhatom, hogy elégedettek vagyunk a lemezzel.

HRM: Az elmúlt két évben lényegében slágerré avanzsálódtak a Twister nóták. Mennyire mutatkozik ez meg a koncertek látogatottságban? Vannak új Twister fanok?

SZG: Ez nagyon jól esett a beteg szívemnek, köszönöm szépen, hogy így látod. (nevet) Mindenképpen vannak, igen. Azt vettem észre, hogy mostanság sok fiatal szimpatizáns bukkant fel, aminek csak örülni lehet. Mint tudjuk, manapság a koncertek látogatottsága elég változó. Vannak borzasztóan jól sikerült bulik, de valamikor elmondhatjuk a végén, hogy ez nem az a koncert volt... Az elmúlt két évben jóval több volt a nagyon jó, mint a kevésbé jó buli, nyilván a lemeznek köszönhetően. Játszottunk nagy helyeken, fesztiválokon, úgyhogy egy darabig még csak megmaradunk valahogy. (nevet)

HRM: A ’Duplacsavar’ pont két évre, ugyanabban a terjesztésben jelent meg, mint ’Az ördög lánya’. Ezek szerint tudtatok profitálni a mellékletes megjelenésből.

SZG: Igen, csak az évszám volt más, de minden maradt. Mindenképpen tudtunk, szerintem az, hogy tízezer példányban megjelenik az újság, és vele a lemez is, nagyon jó dolog. Szerintem sok emberhez és rajongóhoz eljutott, olyanokhoz is, akik talán meg sem hallgattak volna, ha nem vagyunk benne az újságban...

HRM: Honnan érkezett a legtávolabbi „rajongói” üzenet? Ha jól tudom, Németországban élő magyarokhoz is eljutott a lemez.

SZG: Igen, jól hallottad, de annál sokkal messzebbre is. Ezen mindig csodálkozunk. Nagyon sokan jelölik az oldalt Mexikóból, Kolumbiából, Argentínából.  Múltkor ránéztem az egyik kolumbiai fiatalember profiljára, meg nem mondom, hogy hívták, Huan Montéro Hozé Perez talán (nevet), és láttam, hogy Twistert dalt osztogat meg. Fogalmam sincs, honnan ismer minket, de kellemesek az ilyen történetek. Külföldről amúgy egyre többen jelölgetik a zenekar profilját hálistennek.

HRM: Hogyan tovább? Két év múlva várhatjuk a következő lemezt?

SZG: Most a lemezbemutatóra koncentrálunk, akörül forog minden, reméljük jól fog sikerülni. Hogy lesz-e új lemez? Jó kérdés. Azt nem mondhatom, hogy biztosan lesz, mert ebben a mai helyzetben nagy felelősség ilyesmit kijelenteni. Vagy hogy mikor. Az biztos, hogy a lemezbemutató után nekikezdünk az új számoknak, de hogy megérik-e a lemez, az sajnos nem csak tőlünk függ. Hosszú még addig az út, nyílván történik még sok minden, gondolom két éven belül kiderül...

Készítette: Boltsek Andrea