Tihanyi Tánci Gábor - Emlékkoncert a Crazy Mamában (x)

írta Hard Rock Magazin | 2013.10.20.

Nagyszerű barátot, zenésztársat, családapát vesztettünk el Tihanyi Tánci Gábor személyében, aki ez év szeptember 17-én, hosszan tartó, súlyos betegség után hagyta itt a földi világot. Egykori zenész- és pályatársai október 26-án koncerttel tisztelegnek emléke előtt. A rendezvény bevételét a fellépő muzsikusok az elhunyt gitáros családjának ajánlották fel.

Szólógitárosként megjárta a Horoszkóp, az Orient, a HitRock, majd a Lépcsőház, a Basary Group, a Misszió és a Millennium zenekarokat. Megélte a HIT zajos sikereit Csepelen és annak környékén, majd szerte az országban, ahol ezrek csodálták a Vén csavargó… frenetikus szólóját. Kitartott akkor is, mikor a Hanglemezgyár a várva-várt nagylemeznek végre szabad utat adott – igaz a fronton a Mr.Basaryt váltó, a rocktól fényévnyi távolságra tanyázó, táncdalénekes beállítottságú – Bodnár Attilával. Az 1984-ben napvilágot látó LP ára (jogértelmezés szerint: zsarolás) az énekes csere, valamint az ezzel járó stílusváltás volt. Két évre rá a rock-közönség érdektelensége, valamint a zenekartól életidegen könnyed stílus kudarca következtében a HitRock – korábbi érdemei elismerése mellett - befejezte tevékenységét. A nyolcvanas évek második felében az újjáalakított Missió zenekarban tűnt fel, emellett a ’91-ben alakult Mr.Basary Group gitáros posztját is betöltötte, ahol mindvégig kitartott. 1998-tól 2000-ig ismét egy HitRock próbálkozás következett, de ez a project sem bizonyult hosszú életűnek.  Eközben „tisztes polgári foglakozást” űzött, nem bízta magát a zenei világ kiszámíthatatlanságára. Élete utolsó szakasza a sokszínűség jegyében telt: a felsorolt zenekarok mellett a Millenniumban is hallható volt játéka.  

„Már készen volt a segélykoncert terve, az összefogásé, amellyel barátai, a zenészek hozzájárulhatnak gyógyulásához. Mint rock-körökben már annyiszor. Csak azon imádkoztunk, hogy a segélykoncertből ne emlékkoncert legyen…” – áll a Tánciról megjelent nekrológban.

És a Sors akaratából, a segélykoncertből mégis csak emlékkoncert lesz. Az eredeti tervek szerint 2013. október 26-án a Crazy Mama Music Pubban összegyűlnek Tihanyi Tánci Gábor egykori zenész- és pályatársai, hogy muzsikájukkal és tiszteletükkel adózzanak az eltávozott gitáros emlékének. A HitRock, a Mr.Basary Group, valamint a Millennium zenekarokon kívül, illetve velük együtt öt gitáros idézi meg azokat a dalokat, amelyek Tánci keze alatt szólaltak meg valamikor. A fellépő zenekarokhoz Birta László a HitRock Pink Floyd tribute formációból, Lovas Jani és Magyar Zoltán a Gary Moore Emlékzenekarból; Gönci „Apuka” György a Rolls Frakció és a ZZ TAP gitárosa, valamint egy ifjú tehetség, a Futótűz zenekar gitárosa Somogyi Remig csatlakozik pár nóta erejéig.

A fellépő zenekarok és előadók valamint a Crazy Mama Music Pub este 8 órától várják mindazokat, akik kedvelik a dallamos rockzenét, ismerték és szerették Tihanyi Tánci Gábort. Ne feledjük a jótékonyság, mint cél Tánci eltávozása után is megmaradt, hiszen az 1.500.- Ft-os belépődíjat az elhunyt zenész családjának ajánlják fel a közreműködők.

- Hegedűs István -