"Jövőre a Bloody Rootsszal és a Moby Dickkel is új albummal készülünk": Interjú Schmiedl Tamással

írta Hard Rock Magazin | 2013.10.16.

A Bloody Roots második nagylemeze, ’Az ígéret földjén’ megjelenése óta aktívan turnézik: legközelebb november 23-án, a Depresszió előzenekaraként lépnek fel Budapesten a PeCsában. Az elmúlt évről és a közeljövőre vonatkozó terveikről faggattuk ki Schmiedl Tamást.

Hard Rock Magazin: Hogy telt a nyár? Milyennek ígérkezik 2013 a továbbiakban?

Schmiedl Tamás: A nyár legfontosabb célja számunkra is a koncertezés volt és szerencsére jó pár presztízs értékű fesztiválon ott is lehettünk. Nagyon fontos, hogy aktív zenekarként benne legyünk a vérkeringésben és a koncertek mindig új erőt és energiákat adnak! Az őszre a tavalyi évnél kevesebb koncertet tervezünk, így turnézni nem fogunk, mivel jövő évben a Bloody Roots és a Moby Dick zenekarral is új album kiadására készülünk, így a kreatív munkára helyezzük a hangsúlyt.

HRM: Novemberben felléptek a Petőfi Csarnokban a Depresszió, a Leander Rising és a Subscribe zenekarral. Számíthatunk valami különlegességre?

ST: Fontos mérföldkő számunkra, hogy ebben a kultikus koncertcsarnokban játszhatunk, ezért igyekszünk letenni a névjegyünket! A rendelkezésünkre álló műsoridőt a lehető legintenzívebben akarjuk kihasználni, így remélem még a megszokottnál is lendületesebbek leszünk! Természetesen játszunk új dalokat az ’Ígéretek földjén’ albumról, amire Budapesten az album megjelenése óta még nem sok lehetőségünk volt, így ez mindenképpen újszerűnek, különlegességnek számít. Van egy csodaszép, új háttérvásznunk, amit remélhetőleg lesz módunk felrakni, így a színpadképünk is megújul.

HRM: A legutóbb megjelent, ’Az ígéret földjén’ című nagylemezeteket véleményetek szerint hogyan fogadta a közönség?

ST: Nem volt könnyű dolgunk a nagyon sikeres ’Isten kezében’ album utáni elvárásoknak megfelelni, de a nagy többség szerint vettük az akadályt! A Facebook-on és a koncerteken kapott visszajelzések abszolút pozitívak voltak. A zenekart ismerő és felénk lojális közönség bizalmát tehát továbbra is élvezzük, viszont a szinte nullához közeli médiatámogatás mellett nehéz a nagyobb nyilvánossághoz eljutni és így újabb rajongókkal bővíteni a tábort.

HRM: Személyes véleményem, hogy a borító és az egész "karosszéria" gyönyörű lett, tetszik a dupla lemez, illetve a DVD melléklet. Véletlenül jött az ötlet vagy régebb óta készültetek egy ilyen kiegészítővel?

ST: Köszönjük! Már az első lemeznél felmerült, hogy nagyon jó lenne egy DVD-melléklettel vonzóbbá tenni a kiadványt, de akkor még nem állt annyi anyag a rendelkezésünkre, hogy meg tudtuk volna tölteni tartalommal. Igaz, tervben volt a Club 202-ben rögzített bemutatkozó koncertünk megjelentetése, de sajnos a kép és hangfelvételek sem sikerültek az elvárásainknak megfelelően, így kénytelenek voltunk erről lemondani. Azóta viszont szépen összegyűlt annyi kiegészítő videó anyag, amiből ’Az ígéretek földjén’ albumhoz egy korrekt DVD mellékletet tudtunk összehozni! 
HRM: A lemeziparnak sajnos vannak nehézségei mostanában. Mennyiben befolyásolta ez a terjesztést?

ST: Ahogyan az összes zenekarnak, úgy a mi munkánkat is megnehezíti, hogy a relatív sikeresség ellenére is nehéz képi és hanghordozókat értékesíteni. Márpedig bevételekre szükségünk lenne, hiszen egy zenekart fenntartani komoly erőforrásokat igényel! A stúdió, a videóklipek, a hangszerek, a koncertezés, a próbaterem mind-mind költség és minél profibb produkciót akarsz létrehozni, annál nagyobb munka és kiadás. A lemezeladásokat mindig relatívan kell értékelnünk és a mai körülmények között az kell mondanom, hogy szépen adtunk el az első és az új lemezből is. ’Az ígéretek földjén’ albummal a MAHASZ lista negyedik helyéig jutottunk, ami igazán jól hangzik, de persze önmagában kevés az üdvösséghez.
HRM: Van konkrét személy, egy vagy akár több banda, akik motiváltak titeket, vagy egymásból építkeztek?

ST: Példaképekből soha nincs hiány, természetes, hogy a zenei kedvencek inspirálják az embert, de tanulni sok mindenkitől lehet. Számomra még mindig a régi nagyok adják a legnagyobb motivációt (Metallica, Slayer, Kreator, Sepultura stb.), de folyamatosan jönnek az új hatások is. Szeretek koncertekre járni és egy-egy jól elcsípett buli hónapokra képes feltölteni energiával. Ilyenkor mindig nagyobb a tenni akarás és valahogy a dolgok is könnyebben mennek. Szerintem zenekaron belül is működik az egymásra kifejtett motiváció, ha ez nem is mindig annyira egyértelmű, de ha valaki lelkes, az általában a többieket is magával húzza.

HRM: Mit tanácsoltok a feltörekvő zenekaroknak? Van valami módszer/recept a zenekarok „helyes” működtetéséhez?

ST: A sikerhez vezető út járható, tulajdonképpen megvannak a receptek, nincsenek titkok. Ma már az internet révén sokkal jobban, mélyebbre belelátni a zenekarok életébe, működésébe, így a követendő példák adottak. Elméletben könnyen tanulható, de végigmenni rajta az, ami igazán nehéz. A kitartás és elszántság a legfontosabb. Hinni kell magadban! A jó dalokat persze meg kell írni és a hangszeres tudást is meg kell szerezni. Ezek is tanulhatók, fejleszthetők, de a tehetség elengedhetetlen.

HRM: Nektek mi az elengedhetetlen a zenéléshez? Úgy értem, vannak sajátos igényeitek egy koncerthelyszín látogatása alkalmával, felszerelést, technikát illetve bármilyen más dolgot tekintve?

ST: Természetesen vannak, pontosabban fogalmazva lennének. Vannak nélkülözhetetlen minimumok, de a leszűkült lehetőségek miatt sokszor kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, így ha azt akarjuk, hogy történjék is valami, azaz létrejöjjön egy-egy koncert, akkor megpróbálunk a végsőkig alkalmazkodni. Nem ragaszkodhatunk vagy támaszthatunk olyan igényeket, ami nem valósítható meg, így például néha le kell mondanunk az öltőzőről, mert egyszerűen nincs, vagy néha akkora színpadokon kell elférnünk, amin szinte lehetetlen. Persze ettől még lehet jó a buli!

HRM: Van valami „furcsa” szokásotok koncertek előtt?

ST: Egy-egy nagyobb buli előtt, a színpadra lépéskor az öklöket néha összekoccintjuk, hogy jelezzük egymás felé, minden rendben és hajrá, de bárányt nem áldozunk. (nevet) Mindenkinek megvan a felkészülési stratégiája, némi bemelegítésre mindenképpen szükség van és egy feles Unicum is jól jön ilyenkor!

HRM: Mik a tervek a továbbiakban? 

ST: A zenekart folyamatosan mozgásban tartani, mindig történjen körülöttünk valami, tudjunk újat mutatni, mondani. Lényeg, hogy a munka nem állhat le. Ez egy életforma, csak így lehet hosszú távon reménykedni a közönség szeretetében és elismerésében és bízni a magunk örömében. A koncertek mellett lassan elkezdünk dolgozni a következő albumon és egy videót is készülünk forgatni ’Az ígéretek földjén’ albumhoz.

Készítette: Kővári Piroska