Haverok, buli, Budweiser - A tí­z legjobb nyári southern rock sláger (Vol.10)

írta Hard Rock Magazin | 2013.07.14.

Laza nyári sörözés mellé Top 10-es southern rock listát összeállítani? Lehetetlen… egy ilyen lista nálam minimum 50-nél indul. Mivel southern földön élek, így az emlékeimből kellett csak előbányászni, hogy Dixielanden milyen muzsikákat hallgatnak a kocsmákban, a „state faireken” és mi pörög a megszokott rádióadásokban, ha buliról van szó. De nem voltam rest, segítséget is kértem, és küldtem egy e-mailt a Blackberry Smoke dobosának, aki postafordultával el is küldte az ő kedvenceit, amiknek egy részét fel is használtam a listához. Szerencsémre eljutottam egy Kentucky Headhunters koncertre is, ahol a helybeli redneckek közt egy kis közvéleménykutatást tartottam. Hihetetlen, milyen lelkesek voltak, csak úgy tolták, hogy mi az, ami nélkül nem lehet ezt a listát összeállítani. Úgyhogy nézzük, hogy southern földön mi nem maradhat ki egy laza nyári sárdagasztós buliból, amikor a böhöm nagy dodge truckból üvölt a southern rock…

10. 38 Special: Hold On Loosley

Legnagyobb meglepetésemre ez a számomra popos nóta is bekerült – amit amúgy én is szeretek –, mert szinte majdnem mindenki megemlítette. Való igaz, koncertszünetekben, kocsmákban és a rádiókban is sűrűn előfordul ez a habkönnyű klasszikus, amit egy üveg Budweiser mellett szívesen hallgat mindenki, a Holston folyó mellett vagy a foktói Duna-parton egyaránt.


9. Bob Seger: Old Time Rock And Roll

Rögtön egy másik kakukktojás következik a listában: Bob Seger ugye Északról származik, de a déli rajongók néha beengednek jenkiket a felségterületre, pláne ha ilyen vérbő rock ’n’ rollról van szó. Igazi klasszikus ez is, és sűrűn előkerülő dal a bárokban.


8. Blackberry Smoke: Son Of A Bourbon

Hihetetlen sebességgel tört be ez a nóta a slágerlistákra és tette még híresebbé az amúgy igen fiatal bandát. Igazi party feelinget áraszt ez a dal, ami egyben a piások himnusza is egyben. Egy kis country ízesítés is vegyült bele a Willie Nelson előtti tisztelgés jegyében. Kihagyhatatlan!


7. Kentucky Headhunters: Let's Work Together

Egy igazi southern legenda, amelyik régebben volt hihetetlen népszerű. De ma is aktívak, csak kevesebb siker jut nekik manapság, ám ettől függetlenül ugyanolyan ízesen tolják a southern rockot. Felénk ez a nóta igen népszerű, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az említett koncerten is ennek volt a legnagyobb sikere. Be is indult mindenki rá rendesen kortól függetlenül. Egyetlen szépséghibája azért van ennek a dalnak, mégpedig az, hogy eredetiben a Canned Heat tolta, de sikerre a Headhunterses fiúk vitték.


6. Georgia Satellites: Keep Your Hands To Yourself

Még egy a magyar emberek számára ismeretlen banda Atlanta mellől, egy olyan számmal, amit szinte majdnem minden héten hallok vagy a rádióban, vagy egy pirosnál álló autóból. Laza, tényleg nyári feelinget idéző remeklés, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki csípi a southern zenét.


5. Molly Hatchet: Flirting With Disaster

Hatalmas bulinóta, amit szívem szerint én nem raktam volna fel a listára, de szinte mindenki megemlítette a dobostól kezdve a nagypapán keresztül a fiatal sihederig. Nálam valószínűleg az tette be a kaput, hogy többször is láttam élőben a bandát (mit mondjak: borzalmasak voltak), de az tény, hogy ez a dal igen népszerű minden tailgate party-n vagy bármilyen bulin. A Molly Hatchet szintén legendás hírnév tulajdonosa, amit remélem nem fognak teljesen lerombolni.


4. ZZ Top: La Grange

Southern legenda a javából, és joggal foglal el ilyen pazar helyet a listán. Igaz, szerintem nem ezzel a nótával kellene szerepelniük, de mit csináljak, ha megint kivégzés terhe mellett kellett betenni a válogatásba. Ahogy Szöcske nénitől tanultam anno: „itt a fiúk azonnal belerakják a boogie-t a lábadba”. Semmi kétség: party nóta!


3. Lynyrd Skynyrd: That Smell

Egy igazi mocsárfullasztó southern éjszakán egy bulihoz sok fontos kellék kell… többek közt ez a remekbe szabott dal. Szinte szertartásszerű az, ami ilyenkor bekövetkezik egy déli bulin. A szám egy egyszerű, laza kis csuklóból kirázott alapvetés, ami nem hiányozhat egy buliból sem. Hatalmas kedvenc nálam is.


2. Kid Rock: All Summer Long

A detroiti fenegyereknek valószínűleg valahol Délen kellett volna születnie, mert nem kevés southern vér csörgedezik az ereiben. Ezzel az irdatlanul eltalált nótával nem csak Dixieland összes kocsmájában és bárjában, hanem kis túlzással a világ minden táján bérelt helye van a partikon. Zenei beállitottságtól függetlenül láttam embereket sörrel vagy jackkel a kezükben ropni rá a táncot. Igazi remekmű született!


1. Lynyrd Skynyrd: Sweet Home Alabama

Ugye ehhez nem kell kommentár? De ha valaki még életében nem hallott a southern muzsikáról, akkor csak annyit, hogy ez minden southern rockot szerető ember himnusza. Koncertről, buliból ez a dal nem hiányozhat, mert akkor az nem is buli!


+1 Jackson Taylor and the Sinners: Cocaine

Versenyen kívül van még egy nóta, ami egy igazi együtténeklős „sláger”, de ez már inkább a country kategóriába tartozik, ám ezt is szinte mindenki megemlítette. Mellesleg voltam ennek a fickónak a buliján. Hihetetlen volt! Akkora verekedések, mint amiket a hollywoodi filmekben szokás látni, csak ott kaszkadőrök csinálják. Itt láttam élőben először úgy játszani zenekart, hogy drótháló volt eléjük kifeszítve. Örök élmény, de többet nem megyek, az hótziher.


Mivel ez a lista nem kis segítséggel és törzsgyökeres southern emberek közreműködésével készült, így néha nem egyezik meg az én ízlésemmel - cserébe viszont hiteles. Minden komment nélkül azért szeretném az én Top10-es listámat megosztani az olvasókkal. Ezek a dalok biztosan jönnének velem egy lakatlan szigetre.

10. The Cadillac Black: Tennesse Mojo


9. Vant Zant: Get What You Got Comin'


8. The Four Horseman: Rockin' Is Ma Business


7. Kid Rock: Redneck Paradise


6. Jesse James Duprie & Dixie Inc: Rev It Up And Go-Go


5. Hank Williams Jr.: A Country Boy Can Survive


4. Lynyrd Skynyrd: Southern Ways


3. Blackberry Smoke: Good One Coming On


2. Lynyrd Skynyrd: Simple Man


1. Blackberry Smoke: Sanctified Woman és a Six Ways To Sunday


Összeállította: Redneck Imi

Legutóbbi hozzászólások