fbpx

Csemény BIO

írta Csemény | 2013.07.13.

Szabó Mátyás vagyok, büntetlen előéletű veszprémi lakos, egyetemi hallgató. 1992-ben láttam meg a napvilágot Veszprémben. Apró tudatlan kis csimotaként még fogalmam sem lehetett róla, hogy olyan kincsekkel élek egy fedél alatt, mint a P.Mobil első három nagylemeze, a ’Machine Head’, a ’Jézus Krisztus Szupersztár’, vagy az ’István, a király’, a P.Box lemezekről már nem is beszélve. Sajnos öcsémmel a bakelit-lejátszót elég hamar tönkretettük, így az ereklyék csendben szunnyadva várták, hogy eljöjjön az idő és felfedezzem őket.

Igazából rengeteg sok mindennel foglalkoztam: fociztam, sakkoztam, cserkészkedtem, a labdarúgó játékvezetést is űztem alacsonyabb osztályokban, kórusokba és zeneiskolába jártam, ahol a fafúvós ranglétrát végigjárva jutottam el a furulyától klarinéton és alt-szaxofonon át a tenor-szaxofonig. Ebből a sok mindenből mára csak a zene maradt. Egy Bipoláris Zavar névre hallgató helyi bandában játszom, már ha van időm próbákra eljárni (az egyetem miatt nem nagyon tudok), a kórust viszont tudtam folytatni, de ami a legfontosabb: a jóféle metál-koncertek sem maradhatnak ki.

Nekem a metal Bachhal kezdődött, mármint az igazival (Johann Sebastian), aztán egymás után zúgtam bele Händelbe, Mozartba, Wagnerbe és Weberbe, végül Niccolo Paganini speed-metalos capricei hatottak meg. Végül lassan rájöttem, hogy a 20. században is egész jó zenék vannak. Egy ’István, a király’ DVD-vel kezdődött minden, amit karácsonyra kaptam. Teljesen rákattantam Vikidálra. Pár nap múlva benyitottam az öregemhez a következő kérdést szegezve: „Apa, van neked olyanod, hogy P.Mobil?” Fölcsillant a szeme és minden beteljesedett. Innen aztán nem volt megállás, jött sorban a P.Box, Dinamit, Hobo Blues Band, Deák Bill Gyula, az Omen. De kitekintettem a nemzetközi színtérre is. A Deep Purple-Led Zeppelin-Black Sabbath trióból a legutóbbi ragadott teljesen magával. Majd a Maiden, Saxon, Priest, Manowar, folk- és power metal bandák, újabban progresszív és hörimöri zenék. De nyitott vagyok arra, hogy minél több zenét megismerjek, ehhez pedig a lehető legjobb helyre kerültem.

Kedvenc zenekarok a teljesség igénye nélkül:

Accept, Amon Amarth, Amorphis, Avantasia, Black Sabbath, Cream, Dalriada, Deep Purple, DIO, Finntroll, Gamma Ray, Grave Digger, Haggard, Helloween, Iced Earth, Iron Maiden, Jethro Tull, Judas Priest, Led Zeppelin, Manowar, Omen, Opeth, P.Mobil, Primal Fear, Rainbow, Rhapsody of Fire, Running Wild, Saxon, Queensryche.

Legutóbbi hozzászólások