"Nem fontos számunkra, hogy különbözzünk a Sabatontól": Interjú Daniel Myhrrel, a Sabaton egykori és a Civil War jelenlegi billentyűsével

írta Hard Rock Magazin | 2013.01.19.

Tavaly ilyenkor még nem lehetett sejteni, hogy a Sabaton legénysége kettéválik, és a kilépő zenészek egy új bandát alapítanak. A sors azonban így hozta, ráadásul nem sokkal a ’Carolus Rex’ megjelenése után az is kiderült, hogy többek között az Astral Doorsból ismert Nils Patrik Johansson lesz a zenekar énekese, amely végül a Civil War nevet kapta. Tavaly év végén meg is jelent a kecsegtető kislemez, a ’Civil War’, májusban pedig már érkezik is Daniel Myhrék első teljes anyaga. Volt tehát miről faggatni a billentyűst, aki az új alakulat fő motorjának számít.

Hard Rock Magazin: Daniel, az első EP-tek meghallgatása után kíváncsian várjuk a debütáló albumotokat, ami idén májusban jelenik meg. Mire számíthatunk és mennyire fog különbözni az EP-től?

Daniel Myhr: Amikor nekiláttunk az EP-nek, nem tudtuk még, hogy milyen irányba vigyük el a hangzásunkat. Egyszerűen csak összehoztuk a zenekart és azt mondtuk: élvezzük az egészet! Nagyjából öt nap alatt írtam meg az alapok nagy részét az EP minden dalához, megmutattam a srácoknak és tetszett nekik. Aztán elküldtem Patriknak a maradék ötleteimet, majd ő megírta az éneksávokat, és ebből fejlődött ki a végeredmény. Nagyon gyors és egyszerű folyamat volt. A kirakós darabjai maguktól a helyükre kerültek.

Az album egy kicsit máshogy fog szólni, mint az EP, de nem lesz nagy különbség. Most, hogy leülepedtek a dolgok, már nem csak én vagyok, aki ötletekkel hozakodik elő a dalokhoz. Patrik is nagyon sok dalt hozott. Mindketten máshogy közelítjük meg a zeneírást, de a személyiségünk nagyon hasonló. Gyorsan kitapasztaltuk egymás erősségeit és gyengéit a zeneírás folyamán, így ketten együtt minden apró részletet ki tudunk dolgozni.

HRM: Hol veszitek fel az albumot? Úgy tudom, még nem végeztetek minden dallal…

Daniel: Az album nagy részét a lakásomon vesszük fel, mint ahogy az EP-vel is tettük. Egyedül a dobokat nem tudom felvenni otthon. Amióta bérlakásban élek, még soha nem éreztem, hogy ki akarnak lakoltatni, egészen idáig. (nevet) Az énektémákat is ott rögzítettük, és kissé aggódtam, hogy a szomszédok panaszkodni fognak, hiszen Patrik nem az a csendes fajta, miközben énekel. De amikor utána körbekérdeztem, hogy hallott-e bárki bármit, furán néztek rám. Azt gondolták, hogy nem is voltam otthon.

HRM: Az EP-n van egy remek, de meglehetősen fura feldolgozás, Nelly Furtado Say It Right-ja. Miért épp ezt a dalt dolgoztátok fel?

Daniel: Mindenki számára egy kisebbfajta meglepetés volt, természetesen engem kivéve. Amikor először találkoztam a kiadónkkal, megkérdezték, hogy mit tervezünk az EP-re. Azt mondtam, hogy négy dalt és egy feldolgozást. Miután megmutattam nekik a négy dalt, rákérdeztek a feldolgozásra. Akkorra még nem igazán beszéltük meg a dolgot zenekaron belül, de 2010-ben már próbálkoztam a Say It Right átírásával, de meglehetősen más volt a hangzása, mint az EP-s verziónak. Szóval azért választottam, mert egy remek dalnak tartom. Igencsak meglepetten néztek rám a kiadónál. Mindezek után már csak haza kellett mennem, és közölnöm a srácokkal, hogy azt a dalt dolgozzuk fel.

HRM: A Sabatonnál Pär [Sundström] és Joakim [Brodén] voltak a fő dalszerzők, most viszont itt a lehetőség, hogy a saját zenéteket írjátok. Fontos számotokra, hogy olyan zenét írjatok, ami eltér a Sabaton hangzásától, vagy nem törődtök ezzel?

Daniel: Nem fontos se számomra, se a zenekar többi tagja számára, hogy olyan zenét írjunk, ami különbözik attól, amit Joakim ír a Sabaton számára. Ha egy olyan dalról van szó, amit szeretünk… akkor megcsináljuk. Ez ennyire egyszerű.

HRM: És mi a helyzet a szövegekkel? Az EP meghallgatása után, és persze tudván a zenekar nevét, úgy tűnik, hogy folytatjátok a háborús témákkal.

Daniel: Először úgy gondoltuk, hogy inkább eltávolodnánk ettől a témakörtől. De Patrikot nagyon érdeklik a háborús és történelmi témák, így kitartott ezek mellett. Viszont teljesen más stílusban ír, mint a Sabaton. Mivel egyikünk sem túl erős a dalszövegírásban, nem is tehetünk panaszt ellene. Ráadásul szeretjük, ahogy Patrik megközelíti a dolgokat. Inkább heavy metal, mintsem történelem óra.

HRM: Miután megalapítottátok a Civil Wart, kaptatok ajánlatot nagyobb kiadóktól? Ha nem, mit gondolsz, miért történt így?

Daniel: Kaptunk jó néhány ajánlatot különböző kiadóktól. De végül azért mentünk a Despotzhoz, mert ők nem kínáltak nekünk „gazdagságot és hírnevet”. Azt mondták, hogy „ezt és ezt kapjátok”, nem volt szarozás.

HRM: Van még néhány kérdés a tarsolyban a felállásról és a Civil War születéséről, de hadd kérdezzelek még a korábbi zenekarodról. Azelőtt hagytátok el a zenekart, hogy a ’Carolus Rex’ megjelent volna. Mit gondolsz az albumról, és milyen érzés volt látni egy teljesen új felállást, amely azokat a dalokat játssza, amelyeket ti rögzítettetek a stúdióban?

Daniel: A ’Carolus Rex’ nagyszerű lett! Nagyon szeretjük a zenei részét. Azonban az érzelmi rész sajnos meghalt a zenekar szétválásának körülményei miatt. És az új felállást sem látom teljesnek, még mindig nincs billentyűsük. Még ha használnak is backing trackeket, akkor is elvész egy dimenzió az élő show-ból. Volt alkalmam látni őket tavaly a Rockstadon [svéd fesztivál Falunban – Jocke]. Nagyon izgatott voltam, hiszen sok jót olvastam a színpadi teljesítményükről, de igen nagy csalódás volt számomra. Olyan volt, mintha egy filmet néznél, amelyet imádtál 12 éves korodban, és most, hogy elérted a harmincat, újból megnézed. Ugyanaz a film volt, ismerted minden sorát, minden jelenetét… mégsem érezted ugyanazt.

HRM: Hogyan fogadták a Sabaton rajongók, hogy kiléptetek?

Daniel: Természetesen sokan kiborultak. Még ma is kapok emaileket azoktól, akiknek hiányzik a régi felállás. De a dolgok szép lassan leülepedtek, és úgy gondolom, hogy mindenki elégedett azzal, ami a Sabatonból és a Civil Warból lett. És remélem, hogy ez egyikünk számára sem fog rosszra fordulni.

HRM: A csúcson voltatok a Sabatonnal, egy Európa-szerte ismert csapattal. Milyen érzés kvázi nulláról felépíteni egy új csapatot?

Daniel: Nagyon jó érzés. Még akkor is, ha sok dolog könnyen jött, miután egy valóban népszerű zenekarból jöttünk. De ha olyan szar zenét csináltunk volna, akkor nem jutottunk volna túl messzire. Megcsináljuk, amit tudunk, abból, amink van, és úgy tűnik, tetszik az embereknek.

HRM: Miért választottátok a Civil War nevet?

Daniel: Patrik ötlete volt. Azóta gondol erre a névre, hogy jobban beleásta magát az amerikai polgárháború történelmébe. Utánajártunk, és csak egy pop-csapat használja a nevet, ráadásul nem is igen aktívak. Így úgy számoltunk, hogy nem lesz probléma abból, ha használjuk. De más miatt is aktuális számunkra ez a név. A csapat egyik fele Falunban, a másik fele Borlängében lakik, és már ősidők óta rivalizál egymással a két kisváros, így ilyen értelemben is passzol a név. „Szeretjük utálni és utáljuk szeretni” egymást.

HRM: Hogyan kerültetek kapcsolatba Nils Patrik Johanssonnal?

Daniel: Az egészet a Magasságos Gunnarnak köszönhetjük. Patrik szomszédja, nekünk pedig régóta barátunk. Már nem is emlékszem pontosan, hogy jött össze a dolog, de Gunnar tudta, hogy új bandát akarunk alapítani, és mesélt erről Patriknak, ő pedig érdekesnek találta. Az egészben az a vicces, hogy korábban mi is gondoltunk arra, hogy milyen jó lenne, ha Patrik lenne az énekesünk. Így amikor Gunnar elmesélte nekünk, hogy Patrikot érdekli a dolog, nem hezitáltunk felhívni őt. Összeültünk egy kávéra és most együtt zenélünk.

HRM: Patrik jóval sokoldalúbb és professzionálisabb énekes, mint Joakim. Mondhatjuk, hogy Patrik hangja új kapukat nyitott meg előttetek a dalírásban?

Daniel: Bizony! Nem kell a vokáltémákra gondolnom, amikor a hangszeres részeket írom. Patrik megkapja tőlem az anyagot, és hozzá igazítja a hangját. Készteti magát arra, hogy elénekelje, amit írok. Nem azért, mert én azt mondom neki, hanem azért, mert képes rá. Ez egyfajta szabadságot ad, ami a Sabatonban nem volt lehetséges. Például nem tudnám elképzelni, hogy Joakimmal megírom a Clusters Last Standet. Egyszerűen rosszul hangzana. De ugyanúgy fura lenne, ha Patrikkal csinálnánk meg egy Sabaton dalt. Két teljesen különböző hang… ez egyszerű és nyilvánvaló.

HRM: Patrik másik két zenekarban is érintett, az Astral Doorsban és a Wuthering Heightsban, sőt, a Lion’s Share is ott van. Nem lesz egyszerű összeegyeztetni a három zenekar programját, még akkor sem, ha a Wuthering Heights kissé inaktívnak tűnik az elmúlt két évben. Mit gondolsz erről?

Daniel: Mi nem látunk ebben problémát. Nem akarunk száz bulit egy évben, és úgy tervezünk, hogy az illeszkedjen Patrik menetrendjébe. Eddig ez remekül működik.

HRM: Jól ismerünk titeket a Sabatonból, Patrikot is az Astral Doorsból, viszont van egy „új” srác a bandában, a basszeros Pizza Eriksson. Bemutatnád őt?

Daniel: Pizza nem egy egyszerű pizza. Ő egy átkozott Quattro Staggioni! Nem néz ki túl étvágygerjesztően, de több ízt rejt magában. Zenei gyökerei a death metalból erednek és a Civil War mellett a Volturyonban is basszerozik. A turnék során ismertük meg, a Sabatonnal roadolt. Trükkös figura, ha jellemezni akarom, azt mondanám, hogy Goofy és Nikola Tesla keveréke. Nagyon alázatos és vicces srác, akinek remek ötletei vannak.

HRM: Mik a jövőbeni terveid a zenekarral? Szeretnéd megismételni a Sabatonnal elért sikereket?

Daniel: A terv annyi, hogy jól érezzük magunkat, zenét írjunk és játsszunk néhány bulin. Nem akarjuk meghódítani a világot és nem akarunk a történelem legnagyobb zenekarává válni. Ha ez megtörténik, csakis véletlenül, mint ahogy a legtöbb dolog, amit eddig csináltunk. (nevet)

HRM: Vannak már bulik, vagy fesztiválok, amelyekre leszerződtetek? A Facebook-oldalatokon nehéz megtalálni a releváns információkat. (nevet)

Daniel: Van pár fesztivál-fellépésünk és klubbulink a nyárra és őszre, és tudjuk jól, hogy nagyon nehéz megtalálni az ezekre vonatkozó információt. Idővel fel akarunk tölteni egy weboldalt, de a webmester srácnak ellopták a gépét, pont mielőtt kész lett volna, utána pedig egyszerűen köddé vált az illető. Így jelen pillanatban kezdhetjük elölről. De dolgozunk azon, hogy a szükséges információk eljussanak mindenkihez… egy kis türelmet kérünk.

Készítette: Jocke, Tomka

Fordította: Jocke

Kapcsolódó cikkek:

„A Wisdomnak jobb a hangzása, mint a HammerFallnak”: Beszélgetés Joakim Brodénnel, a Sabaton énekesével

„Felállok a színpadra és teszem, ami a dolgom”: Villáminterjú Nils Patrik Johanssonnal, az Astral Doors énekesével