Megkérdeztük...Grave Digger - Chris Boltendahl

írta admin | 2005.10.29.

HRM:Hello Chris! Hogy vagytok a rövid ‘Last Supper’ európai turné lebonyolí­tása után?

Nagyszerűen! A turné csodálatos volt, és az a legfontosabb, hogy mindenki egészséges. 15 bulit adtunk Európában, és azt hiszem ez nem olyan rossz, ha összemérem a Hammerfall –al vagy a Running Wild-al, akik alig 5-öt tudtak csak csinálni.

HRM: Van valami jó sztorid a turnéról?

Bochumban, a dobtechnikusunk Olli éppen valamit a dobcuccon igazí­tott, amikor mellette a pirotechnika beindult. Ez nem igazán jó sztori, de nem mindennapi szituáció. Szerencsére nem égette meg magát.

HRM: Milyen volt a közönség visszajelzése a turnén az új dalokról?

Szerencsére nagyon, nagyon pozití­v.

HRM: Mit gondolsz a közönség összetételéről, ha össze kellene hasonlí­tani a 80-as éveket 2005-el?

Jelenleg nem látok nagy különbséget. A 90-es években még igazán öreg rockerek voltak a rajongótáborunkban, manapság teljesen megfiatalodott a rajongók összetétele.

HRM: Úgy gondolom az első számú kedvence a rajongóknak a Heavymetal Breakdown c. szám. Ezt már évtizedek óta nyomjátok, és szerintem nem volt koncert amikor ne adtátok volna elő. Nem gondoltatok arra, hogy valami új, más verzióját is elkészí­titek ennek a dalnak?

Nem. Azért vannak még olyan dalok, mint a „Rebellion", "Excalibur", "Valhalla" amit a rajongók szintén azonosí­thatnak a Grave Digger-rel. Mi nem akarunk slágergyárosok lenni.

HRM: Már nagyon várjuk a debreceni fellépéseteket a Rock Nights Fesztiválon, a Tankard-al együtt. Hogy emlékszel vissza Magyarországra?

Tavaly volt az első és egyetlen fellépésünk eddig Magyarországon a Sziget Fesztiválon és az csodálatos volt. Teljesen biztos vagyok abban, hogy Júniusban meg tudjuk ismételni a tavalyi fellépést.

HRM: Az igazat megvalva én a Heavymetal Breakdown lemezeteken nőttem fel. Ahogy az évek telnek nekem úgy tűnik ahhoz képest kicsit lassult a tempó. Mit gondolsz erről?

Nem, nem hiszem, nézd csak meg a "William Wallace", "Warchild", "Shadowmaker", "The Grave Digger", "Monks of War", nótákat, ezeket nem lehet lassú daloknak nevezni azért…

HRM: Hogy jött az ötlet, hogy az Utolsó Vacsora témát egy Grave Digger lemezen feldolgozzad?

Évek óta járt a fejemben ez a téma, és most jutott el oda, hogy az utolsó albumon ezt feldolgozzuk.

HRM: Nekem úgy tűnik mostanában sokkal több epikus részletet, kórust használtok a dalokban, mint a kezdetekben. Egyet értesz ezzel?

Természetesen, hiszen manapság a billentyűket teljes értékű hangszerként használjuk a stúdióban és a koncerteken egyaránt. A korai 80-as években nem vehettünk be egy billentyűst a csapatba, mert akkor nem lett volna olyan kemény a hangzása azoknak a lemezeknek.

HRM: Az új lemezt hallgatva nekem feltűnt a Grave In The No Man’s Land c. számban egy erős Metallica hasonlóság. Mit gondolsz erről?

Talán a dal alapja egy picit hasonlí­t, de ha a teljes dalt nézzük akkor hamisí­tatlan Grave Digger.

HRM: Terveztek újabb koncert CD/DVD-t kiadni? Már 3 éve, hogy a Wacken megjelent…

Igen, májusban egy szülinapi különleges koncertet rögzí­teni fogunk Sao Paulo-ban.

HRM: Miután már olyan témákat feldolgoztál mint a háborúk, lovagok, Arthur király legendája, Utolsó vacsora, mit várhatunk még a jövőben, milyen témákon gondolkodsz?

Egyelőre nincs most ilyen a fejemben…

HRM: Ritkán hallani tőletek feldolgozásokat. Miért nem játszotok többet?

Nézzük csak, felvettük a "Running Free" - Iron Maiden tribute, "No Quarter" - Led Zeppelin tribute, "We Rock" - DIO tribute, "Starlight" - Accept tribute, "Children of the Grave" (Black Sabbath), "Sin City" (AC/DC) and "Kill the King" (Rainbow) mint bónusz dalok…kevésnek érzed? (nevet)

HRM: Hogyan gondolsz vissza a Digger együttes Stronger Than Ever lemezére 86-ból? Ez szórakozás volt, vagy üzleti célja volt?

Egy próbálkozás volt arra, hogy betörjünk az amerikai piacra. Nem sikerült, ennyit tudok erről mondani.

HRM: Mostanában minden együttes újra kiadja a régi lemezeit. Ti nem gondolkodtatok azon, hogy a korai lemezeket újrakiadjátok?

Nem, nem gondoltunk erre.

HRM: Te vagy mára az egyedüli eredeti tagja a csapatnak. Hogy emlékezel vissza a kezdeti felállásra? Tudsz valamit mondani a srácokról? (Peter Masson, Willi Lackman, Albert Eckardt)?

Peterrel szoktam találkozni, most Berlinben él. Fogalmam sincs Willi és Albi-val mi történt. Azt hiszem már nincsenek a zenei életben. Az idők változnak. A korai években minden csak egy hatalmas partynak tűnt, senki nem gondolt arra, hogy 25 év múlva a Grave Digger még életben lesz.

HRM: Manni és Jens évtizedek óta a zenei életben forognak. Szerintem a legjobb társak a zenélésre és zeneszerzésre…

Igen teljesen igazad van, habár Stefan is sokat dolgozott korábban a bandáival a Grinder-el és a Capricorn-al.

HRM: Hogy jött a beceneved ’Uncle Reaper’ (kaszás nagybácsi – a szerk)?

Én vagyok a csapatban a legrégebben és én vagyok a legöregebb, ez egy fajta mókás tisztelet a többiektől

HRM: Mit tudhatnak a rajongók a magánéletedről?

Szeretek golfozni.

HRM: Mi a kedvenc bandád/lemezed mostanában?

Talán a Painkiller a Judastól

HRM: Mik a terveid a nyárra, amikor nem a Grave Digger-el foglalkozol?

Elmegyek egy jót golfozni!

HRM: Úgy tudom szociális gondozói diplomád van. Mit is jelent ez? Dolgozol is a szakmában?

Egy városi közösségházban fiatalokkal foglalkoztam régebben, segí­tettem nekik megoldani a mindennapi problémájukat. Most is hasonlót csinálnék, ha lenne rá időm.

HRM: Mit gondolsz az Internetes MP3 kalózkodásról?

Jó is meg rossz is. A rajongók manapság szeretik először meghallgatni mit is vesznek meg, de az igazi metal rajongók előbb utóbb úgyis megveszik az eredetit.

HRM: Végezetül mit üzensz Magyarországra?

Alig várjuk, hogy újra játszunk nálatok és szeretném ha sokan eljönnétek, hogy együtt csapjunk egy hatalmas Grave Digger partit Június 18-án!

HRM: Ok, Chris, mi ott leszünk, várunk szeretettel, köszi az interjút!

Rock Hard, Chris.

/Hellstar/

Legutóbbi hozzászólások