Megkérdeztük...Pagan's Mind - Jorn Viggo Lofstad

írta admin | 2005.10.29.

Hello Jorn! Először is szeretnék gratulálni az új albumtokhoz. Mi egy magyar metál webzine vagyunk, ahol az új albumotok elnyerte a hónap lemeze cí­met

Sziasztok, köszönöm a szavazás eredményét, és az első helyet:D

1. Az együttesetek ugyan ismert a magyar metál undergroundban,, de sok átlag metálrajongó nem ismer annyira titeket. Mesélj néhány szót magatokról, hol élsz, és milyen ott élni?

Mindannyian Norvégok vagyunk és egy Skien nevű, 100000 lakosú városban élünk. Nos, amit érdemes róla tudni: nem egy nagy város, de csak 120 kilométerre fekszik Oslótól. Télen meglehetősen hideg van, a nyár szép és meleg. A kocsik, a cigi, a megélhetési cikkek, , vagyis szinte minden meglehetősen drága, de ezt egy gazdag ország, és majdnem mindenki jól el tudja látni magát és családját, nem nagyon vannak szegény emberek. A lányok kedvesek, bár úgy gondolom, ez mindenütt í­gy van, hehe.

2. Hogyan lehet megélni metál zenélésből Norvégiában?

A metál itt nem mainstream zene része, és meglehetősen nehéz dolog csupán metálzenészként megélni, bár nem lehetetlen. A Pagan’s Mind-ban midenkinek van főállása jelenleg a zenélés mellett, de soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő, ha meglesz a lehetőség a váltásra, élni fogunk vele.

3. Az Enigmatic Calling egy igen kemény album, talán a legkeményebb a munkásságotokban. Ez egy tudatos koncepció eredménye, vagy annak a sok projectnek a hatása, ahol megfordultok, például Kinrick, Firewind

Az album egyes részei szigorúbbak, és kevésbé progresszí­vek, mint az eddigiek., és úgy néz ki, ez lesz a következő albumok irányvonala is. Egyébként mi sosem tervezzük meg előre az albumot, csak azt csináljuk, amit mindig is: jammelgetünk, és í­rogatjuk a dalokat a próbateremben, és a legjobbakat rakjuk fel az albumra.. Ez tehát egy természetes, ösztönös dolog volt részünkről.

4. Milyen reakciókat váltott ki az új album?

Nagyon örvendetes, hogy szinte csak jó visszajelzéseket kaptunk, és az eladott példányszám is növekszik, aminek nagyon örülünk:D

5. Szereted a power metalt? Mik a kedvenc bandáid? Mi a véleményed a nu metálról?

Sokfajta zenét szeretek, melyek jók, és azokat az embereket, kik átéléssel játszanak. Tehát hogy mi tetszik nekem , nem technika vagy stí­lus kérdése. Mindenkori kedvenc bandáim a Van Halen, Pink Floyd, Deep Purple, és sorolhatnám. Eléggé közömbös vagyok a nu metállal szemben, ha a Greenday, vagy a Blink 182 annak számí­t, ám az új Slipknot album igen bejött.

6. Milyen együtt dolgozni Jorn Lande-val?

Jelenleg Lande Jorn nevű bandájában játszom. Ez, és a Pagans Mind a két banda, melyeket 100%-osan a magaménak érzek. Emellett Jorn jó barátom, és nagyon kellemes együtt dolgozni vele.. Most fejeztük be vele az új Jorn albumot, amely ez év végén, vagy a jövő év elején fog megjelenni. Akárcsak az „out to every nation”-on ,Jorn-nal közösen í­rtuk a dalokat, és a producerek is mi leszünk. Stian (Pagans Mind) és Willy Bendicsen (Snakes,Wild Willys gang) dobolták fel az anyagot. A basszust Morty Black (ex TNT) és Tore Moren ( ő a Worldchangeren játszott) szolgáltatta , a gitárokért pedig én voltam a felelős. Remélem, hogy sokat fogunk az anyaggal turnézni, és sok fesztiválon veszünk majd részt.

7. Hallottál a vitáról Lande és a Beyond Twillight között? Mi a véleményed a dologról?

Nem akarok nagyon hozzászólni a dologhoz, de annyit biztosan tudok, hogy igen sok énekdallamot és szövegötletet í­rt Jorn, mivel hallottam őket egy demokazettáról Jorn házában. Persze nem az összes dallamot, de igen sokat. Azt is tudom, hogy a Circus Maximus tagjai sok vokális témát megcsináltak az anyagra, mialatt első lemezüket keverték Dániában. Ezeket Finn aztán feljátszotta Jorn énekével, és azt mondta, hogy a zene olyan, mintha Jorn készí­tette volna. Nem hiszem, hogy Jorntól fel lett használva valami is az anyagra. Úgy gondolom, a média fújta fel ezt az egész dolgot. Szerintem Jorn-nak és Finn-nek egymás közt kellene elrendezni a dolgot.

8. Nilset igen érdeklik az idő és az univerzum misztériumai, a paranormális jelenségek. Inspirálják ezek a dolgok a szövegeiteket, vagy az albumborí­tókat?

Nils í­rja a szövegek 95%-át, és mivel grafikus-tervező, ő készí­ti az albumok borí­tóit is természetesen. Így tehát persze ezek a dolgok Nils ötletein alapulnak.

9. A viking kultúra igen népszerű Magyarországon. Érdekel téged a téma?

Nem nagyon ástam bele magam, bár tényleg érdekes téma. Emlékszem, hogy az iskolában sok történelmi anyagot oktattak, különös tekintettel a viking kultúrára, és akkor élveztem is, de most nem igazán vagyok benne.

10. Olvastam, hogy a kedvenc bandáid Dio, King Diamond, és a Metallica, és a King Diamond feldolgozásotok igen jól is sikerült. Lehetséges, hogy fogtok újabb feldolgozásokat játszani mondjuk Diotól, vagy a Metallicától?

Így van, 14 és 18 éves korom között sokat hallgattam ezeket az együtteseket, bár most már csak Dio az egyetlen ezekből, akit még hallgatok. Nem hiszem, hogy a Pagan’s Mind valaha fog is Dio feldolgozást játszani, de talán a Metallica szóba jöhet, ki tudja? Jorn-nal talán fogunk csinálni Dio feldolgozást, jó is lenne!

11. Mondjál pár szót magadról, légy szí­ves. Mivel töltöd a szabadidőd, Nős vagy-e, vannak e gyermekeid?

Jelenleg egyedül élek, tehát ha valaki meg akar kapni, mosolyogjon:D. Gyermekeim nincsenek, de remélem, hogy lesznek egyszer. Szabadidőmben a munka mellett sokat lógok a haverokkal, és családjukkal. Nagy focirajongó vagyok és mindig kimegyek a város focicsapatának, az ODD-nak a meccseire, ha tudok. Most jelenleg Uli ( a Masterplan jelenlegi, és a Helloween ex-dobosa) első szólóalbumára játszom fel a gitárokat. Minden rendben megy és úgy gondolom, Uli, hogy remek dalokat í­rt. Az album az AFM Records gondozásában fog kijönni a jövő év elején.

12. Végezetül: tervezitek, hogy ellátogattok Magyarországra?

Hát nincsenek konkrét terveink erről, de sok ember dolgozik azon, hogy jól ismert bandák turnéin is részt vegyünk, í­gy előfordulhat, hogy a közeljövőben mégis odalátogatunk. Reméljük! Köszönet a Pagans Mind felé mutatott érdeklődésért, sziasztok

Hello Jorn!

Firstly I would like to congratulate you on releasing the new album. We are a hungarian metal webzine, and your new album was voted the album of the month by us.

Hi everyone and thanks for voting our new album as number 1

1. Your band is famous in hungarian underground, but a lot of „simply” metal fans don’t know you. Please, tell us a bit about where are you from and what its like to live there.

We are all from Norway and live a city called Skien, in the area around Skien there are about 100 000 people. Well what can I say, its not a big place but only 120 km from Oslo. Its pretty cold at wintertime but the summer is nice and warm.Cars,sigarettes,a place to live and almost everything is quite expensive but its also a rich contrie and almost everyone in Norway manage to take care of them selves and their families quite well. There are not many poor people here. The girls are lovely also but I guess they are everywhere hehe..

2. How can live a metal band on playing metal music in Norway?

Metal is not mainstream music here so to make a living of it without having a second job is almost very hard but not impossible. Everyone in Pagans Mind has regular work besides the band at this moment but you never know in the future, I mean if we’ll get the chance we’ll take it .

3. Enigmatic Calling is a very hard album, in my oppinion the hardest album in your history. Was it a conception, or it was effect of a lot of another projects, where you play, for example Firewind, Kinrick

This album is more straight to the point and a bit less progressive, and it seems like that is the direction we’re heading for future albums to! We didn’t plan anything really , we just do as we always do : Jamming and writing the songs in our rehersal room, and we picked out the best material for the album offcourse. So this has just been a natural step for us.

4. What sort of reaction did Enigmatic Calling get?

We’re very happy with the feedback so far, almost every review I’ve read is really good and I also think the sales are going well so we’re happy about it

5. Do you like power metal? What are your favorite bands? What’s your oppinion of nu metal?

I’m a fan of most kind of music, as long as the songs are good and the people who play have and honest and good expression. It really don’t have to be technical or something like that me to enjoy it ether. Some of my all time favourite bands are: Van Halen,Pink Floyd,Deep Purple and on and on. I don’t have anything against Nu Metal, if Greenday or Blink 182 is Nu Metal then I don’t listen much to it, but if the new Slipknot album is Nu Metal then I guess I like it a lot.

6. How could you collaborate with Jorn Lande?

That’s right I play in Lande’s band: Jorn. This band and offcousre Pagans Mind are the bands I play in and I give 100% to both of them. Also Jorn is a very good friend and it’s a pleasure and blessing to work with him. When that’s said I can tell you that we have just finished the new Jorn album now. It will be released late this year or earlie in 2006. Like on “Out to every nation” Jorn and me wrote all the songs together and like last time we also produced it together. Stian (Pagans Mind) and Willy Bendicsen (Snakes,Wild Willys gang) both play drums on the album this time. The bass is done by Morty Black (ex-TNT) and Tore Moren (he played on Worldchanger) and my self are doing the guitars.And this time we will hopefully follow up with a tour and some festivals next year.

7. Have you heard of the argument of Lande and Beyond Twillight? What’s your oppinion of this situation?

I don’t want to comment to much in this matter but I can tell you what I know for shure and that is that some of the melody lines and also some lyrich ideas is written by Jorn, and I know this because I’ve heard the stuff on idea demos at Jorn house. Offcourse this is not all the melodies but some of them. Also I know that some of the guys in Circus Maximus did some vocals on the new Beyond Twilight album while they where mixing their debu album in Jailhouse studios in Denmark. Then Finn played them demo takes with Jorn’s voice on it and said : Sing this like Jorn does it. I don’t think Jorn has done anything of the music on the album. I also think its sad that the media has blown this up so much. Jorn and Finn should be able sort this out in private.

8. Nils is very interested in the mysteries of time and universe, paranormal phenomenons and the great riddle of excistence. Does it inspire your lyrics, and album covers?

Nils writes 95 % of the lyrics and he’s also a graphic designer so he does all the cover artwork as well. So offcourse the concept and graphic ideas are based around Nils ideas.

9. The viking culture is very popular here. Are you interested in it?

I’m sorry but I’m not really into that right now but offcourse its a interesting theme, I remember in school we had a lot of history classes regarding the Viking Culture and I enjoyed it a lot but I’m not into it now.

10. I read, that your favorite bands are Dio,King Diamond, Metallica, and your coversong from King Diamond was very good. Is it possible, that you will write coversongs from Dio, or Metallica?

That’s right , from the age of 14-18 I listened a lot to these bands, but I guess its just Dio of these bands I listen to now. I don’t think that Pagans Mind will ever do a Dio cover but maybe we could do a Metallica cover, you never know Maybe with Jorn we could do a Dio cover , that would be cool!!

11. Tell us about yourself a little bit, please. How do you spend your spare time? Are you married, do you have any children?

Well right now im single again so if anyone want me just give a yell hehe. I don’t have any children but hopefully some day I will ! Right now my freetime besides work and Pagans goes to hang out with my friends and family. I’m also a big football fan and I support my city’s team “ODD” when ever I can. Im also doing the guitars on Uli’s (drummer of Masterplan, ex Helloween) first and new solo album. Its really cool and I think he has written some awesome songs!! It will be released some time early next year on AFM Records.

12. Finally: are you planning to come to Hungary?

We don’t have any emidiate plans of going to Hungary but I know that people are working hard right now to get us out on tour to support a more known band and if that happens maybe we will play in Hungary early next year some time. Lets hope so!! And thanks so much for showing interest in Pagans Mind Cheers!