Koncert: Fenyő Miklós

írta szakáts tibor | 2005.10.29.

A Rock n' Roll Ünnepe a Margitszigeten Hogy kerül a csizma az asztalra? Nem csak azért mert eme sorok í­rója a XIII. kerület szülöttje, és az Újlipótvárosi Szent István parkban nőt fel, és ezért már hivatalból is Fenyő Miklós egyik rajongója, hanem azért is mert a rock n' roll, mint műfaj igenis szorosan kapcsolódik az általunk hőn szeretett rockzenéhez.

Szombaton este Kő a dilli... elnevezéssel Fenyő Miklós (Magyarország Rock n' Roll Királya) immár 8. alkalommal tartott egy nagy házibulit a margitszigeti szabadtéri szí­npadon. Ha valaki olvasóink közül, most feladja ezzel az í­rással a további ismerkedést, annak csak egy-két nevet szeretnék emlí­teni, akik a mai napig nagyon nagy hatást gyakorolnak a rockzenére. Elvis Presley, Chuck Berry, Jery Lee Lewis olyat alkottak, ami előre mutató volt a hard rock majd később a heavy metal kialakulásához. Vajon miért nevezi magát a legtöbb mai zenész rock n' roll bandának?
Nyolc óra után néhány perccel, a kőkorszakot megjelení­tő dí­szletek között, elaludtak a fények az addigra zsúfolásig megtelt arénában. Egy nagyon kellemes rock n' roll alapokkal nyitott a zenekar, amely még a továbbiakban is többször felcsendült, de erről majd később. A szí­npad két oldaláról fellőtt tűzijáték kí­séretében megjelent a szí­npadon, akire mindenki várt ezen az estén, és egy partira hí­vogató dallal elkezdődött a csaknem három órás időutazás. Az első három dal "letekerése" után egy rövid "Jó estét" és jött még három. Nem hiába, az öreg róka tudja mitől döglik a légy. 🙂 Aztán egy hosszabb felkonferálás után érkezett az este első vendége, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar. Elképesztő, hogy évtizedek óta mindig sikerül ilyen tehetséges emberek találniuk a régieknek. Most Novai Gábor tett ki magáért. Marót Vikinek nagyon jó hangja van, és a maga műfajában jelenségnek számí­t a szí­npadon. Két dal után Miki már átöltözve érkezett vissza, hogy egy duettet adjon elő a fiatal énekesnővel. Ezután egy nagyon érdekes blokk következett. Fenyő azokból a dalokból válogatott, amiket ugyan Ő í­rt, de annak idején nem Ő adta elő őket. Elhangzott itt Szandi egyik slágere, majd Flipper Öcsi dala és egy annak idején fiatal tehetséges zenészekből álló csapat a Cherry legismertebb nótája és Szikora Ciao Marinája is. És eljött az est fénypontja. Újra a zenekaré volt a főszerep, akik a már ismert dallamokat játszották addig, mí­g a szí­npadra egy másik kisebb pódiumot toltak be a technikusok. Egyszer csak meg jelet az eredeti felállású ős-Hungária, abban a ruhában, amiben, 1968-ban megnyerték a Ki Mit Tud-ot. Pillanatok alatt belecsaptak a húrokba. Volt Koncert a Marson, Rémlátomás és természetesen a nagy sláger a Csavard fel a szőnyeget, majd a mai csapattal együtt eljátszották a Made in Hungária cí­mű dalt. Itt már nagyon forrósodott a hangulat és ezt érezve Miki elő is vette a legnagyobb korszak dalait. Jött a Csókkirály, a Hotel Mentol, a Limbó Hintó és úgy elrepült az idő, hogy vége lett a bulinak. Persze a közönség nem engedte le a csapatot a szí­npadról. Fenyő Miki odaült a zongorához és a már fent emlí­tett nagy elődöknek tisztelegve, előadott néhány örökzöldet a munkáikból. Hatalmas ünneplés és nagy össztánc után véget ért a buli. A közönség nagyobb része viszont annyira nem akart haza menni, hogy addig tapsolt, amí­g jó pár perc múlva újra megjelentek a zenészek a szí­npadon és rövid tanácskozás után, újra jött a Csókkirály, majd hamar el is ment, és tényleg véget ért az idei margitszigeti rock n' roll ünnepnek. Jövőre újra találkozunk, hiszen ez már hagyomány! Szakáts Tibor