Semmit sem bántam meg! - Interjú Lips-szel, az Anvil fontemberével

írta Kotta | 2011.08.20.

Az igen jól sikerült 'Juggernaut Of Justice' album kapcsán kaptuk el Lips-et, az Anvil legendás főnökét és motorját néhány kérdés erejéig, és bár nem válaszolt minden kérdésünkre, sőt, amikre igen, azokban sem volt túl bőbeszédű, mégis érdemes kicsit jobban megismerkedni ezzel az underground rockikonnal.

HRM: Először is hadd gratuláljak az új lemezhez, tetszik, szerintem igazi Anvil album lett, megalkuvások nélkül, de modern, mai hangzással. Ez volt a cél? Mástól is ezt a visszajelzést kaptátok?

Lips: Igen…, színtiszta Anvil, modern hangzással.

HRM: A megszólalás tényleg király, nem steril, mégis kiegyensúlyozott, tiszta. Mindig is ezt szeretted volna, nem igaz? Most elégedett vagy? Azt is hallani, hogy David Grohl ingyen, de legalább is kedvezményesen bocsátotta rendelkezésetekre a stúdióját. Ez valóban így történt?

Lips: Nagyon elégedettek vagyunk a hangzással és valóban, David igen nagylelkű volt…

HRM: Azt nyilatkoztad, hogy a JoJ lesz a karrieretek legfontosabb korongja. Még most is így gondolod?

Lips: Igen!!!

HRM: Az új lemez kapcsán heves vita bontakozott ki az olvasói fórumunkban azzal kapcsolatban, hogy miért is nem futott be anno a zenekarod. A konklúzió az lett, hogy a Forged In Fire után túl sokat vártatok, és a következő két album zeneileg sem volt egyenrangú a két klasszikussal. Így az éppen robbanó metal színtér elhúzott mellettetek. Egyet értesz mindezzel?

Lips: Elcsesztük azzal, hogy hagytuk az üzleti szempontokat a zene felé kerekedni…, nem volt lemezszerződésünk ‘83 és ‘87 között…, ezzel el is elúszott a nagy lehetőség, és zeneileg sem a jó irányba fordultunk. A naiv, fiatalos lendületet kiölték belőlünk a menedzserek és a kapzsi lemezcégek. De szerencsére ez már a múlté, soha többé nem kell ilyesmivel foglalkoznom.

HRM: Az Anvil története című mozifilm mennyiben változtatta meg a banda megítélését, ismertségét?

Lips: Világhírűek lettünk…

HRM: Szóval minden rendben, a népszerűségetek most már örökké tartani fog?

Lips: Egészen addig tart, amíg ugyanezzel az éhséggel és szenvedéllyel tudjuk csinálni.

HRM: Úgy tűnik nagyon szoros kapcsolat van Robb és közted, mintha testvérek lennétek. Olyan, mintha ti ketten lennétek az Anvil. Glenn mennyire fontos része a zenekarnak? Ha lecserélnétek, szerinted ez változtatna valamit is a hangzásotokon?

Lips: Csak remélni tudom, hogy sosem kell majd kipróbálnom, megtapasztalnom, hogy pótolható lenne-e Glenn anélkül, hogy megváltozna az Anvil hangzás! Bob Marlette helyesen fogalmazott, amikor azt mondta, ő a ragasztó, ami összetart minket. Néha az egyetlen értelmes hang a káoszban!!!

HRM: Számomra az Anvil neve valahogy az ikergitárokkal asszociál…, lesztek még valaha négyen? Miért jó a trió felállás, az egy főre jutó magasabb gázsin kívül?

Lips: Sosem leszünk már négyen… Valójában mindig is trió voltunk. A ritmusgitár legtöbbször csak a háttérben hozta a témáimat. Az egész sava borsa egy frankó dob-basszus alap. Az összes kedvenc bandámban gyakorlatilag három zenész vitte a hátán a muzikális részt…, Black Sabbath, The Cream, Jimi Hendrix, Grand Funk, Led Zeppelin, még a Depp Purple-ben és a Uriah Heepben is, csak ott kiegészítik a hangzást a billentyűs hangszerek.

HRM: Koncerten miért a régebbi számokat preferáljátok? Az újabb korongok eléggé alul vannak reprezentálva.

Lips: Sok rajongó nemigen ismeri a frissebb munkáinkat. Elég sokat variáltuk a setlistet, végül azok a számok maradtak benne, amik a legjobb a reakciót kapták. Az utóbbi egy-két évben ráadásul olyan helyekre is eljutottunk, ahol még sosem jártunk korábban, már csak ezért is előkaptuk a klasszikusokat. Azt kell játszanunk, amit a közönség hallani szeretne, adott időbe a legütősebb előadást kell belepréselni, már csak így van ez.

HRM: Megengedsz néhány személyes kérdést? Például, hogy a beceneved (jelentése ajak, ajkak) honnan van? Valami szaftos sztorit kérnénk, természetesen…

Lips: Ez sajnos titok, nem árulhatom el!!!

HRM: Sosem fogtad vissza magad a színpadon, mindig is elég őrült dolgaid voltak. Például amikor egyik fogadat kiveszed és azzal pengetsz. Vagy mondjuk annak az ötlete hogyan jött, hogy egy motoros mű-bránerrel gitározz?

Lips: Nem is tudom, csak úgy…, ahogy a berregés hangja átjön a hangszedőkön az baró nagyon, és kézre is áll a slide gitározáshoz!!

HRM: Egyfajta rock ikonná váltál, a küzdeni akarás példaképévé. Sosem adtad fel a harcot és mindig kiálltál a hitedért, viszont elkerült a zajos siker és a nagy pénzek. Ilyen karrierről álmodtál gyerekkorodban? Más szóval, ha visszamehetnél az időben, változtatnál valamin? Cserélnél azokkal a pályatársaiddal, akik mára hátrahagyták a heavy metalt, de közben meggazdagodtak?

Lips: Hahahaha!! SEMMIN SEM VÁLTOZTATNÉK!! SEMMIT SEM BÁNTAM MEG!!!

HRM: Üzensz valamit a magyar rajongóidnak?

Lips: Szart sem ér, ha nem dolgoztál meg érte! Ez mindenre igaz.

HRM: Köszönöm az interjút és további sok sikert, kitartást kívánok nektek!